Lijfrenteverzekering

U kunt de ontslagvergoeding onderbrengen in een lijfrente, ook wel stamrechtverzekering. Deze optie wordt door de kosten die de verzekeraar rekent pas aantrekkelijk bij vergoedingen boven 25.000 euro. In de verzekeringsoplossing wordt de ontslagvergoeding periodiek uitgekeerd. Dit is vooral handig ter aanvulling van uw inkomen of pensioen. Als een lijfrente wordt aangekocht met de ontslagvergoeding wordt dit geld door uw werkgever direct ondergebracht bij de verzekeraar, zonder aftrek van belastingen. Er wordt pas belasting afgedragen bij uitkeren: de verzekeraar houdt de belasting in en draagt af aan de Belastingdienst. U kunt een Direct Ingaande Lijfrente (DIL) of een Uitgestelde Lijfrente (UL) aanschaffen. Een Uitgestelde Lijfrente zal uiteindelijk overgezet moeten worden in een DIL, uiterlijk op 65-jarige leeftijd.

Direct Ingaande Lijfrente (DIL)

Een Direct Ingaande Lijfrente begint direct met uitkeren. De uitkeringen zullen met regelmaat moeten plaatsvinden, meestal per maand maar kan ook per kwartaal, halfjaar of jaar. Deze uitkeringen kunt u direct als inkomensaanvulling gebruiken. De verzekeraar draagt belasting af over de uitkeringen. U kunt een DIL gebruiken ter aanvulling van een WW-uitkering, lager loon, of ter aanvulling van uw pensioen. U kunt kiezen voor een levenslange uitkering: U krijgt dan een vaste uitkering tot aan uw sterven. De hoogte wordt dan bepaald aan de hand van uw levensverwachting, en die van uw partner indien u deze meeverzekert.

Harde eis aan de stamrechtuitkeringen is de minimum uitkeringsduur. Omdat een verzekeraar een risico tegenover het geld moet hebben staan, is daar bij de lijfrente gekozen voor de overlijdenskans van de verzekeringnemer. De sterftekans moet minimaal 1% zijn. Een jong persoon heeft lagere kans op sterven binnen korte termijn en dus zal de uitkeringsduur langer zijn. Ook hebben vrouwen een hogere levensverwachting en daarom zal voor hen de minimum looptijd langer zijn. De 1% sterftekans wordt gebaseerd op levensverwachtingsstatistieken.

Uitgestelde Lijfrente (UL)

Bij een uitgestelde lijfrente stort uw werkgever de ontslagvergoeding op de rekening van de verzekeraar. Deze zal het bedrag laten groeien met een jaarlijks rendement. Hierdoor kunnen de uitkeringen die uiteindelijk verstrekt zullen worden ook groeien. U betaalt geen belasting over het geld gedurende dit gehele proces. Dit zal pas gebeuren wanneer de UL wordt omgezet in een DIL en gaat beginnen met uitkeren. Door dit systeem kunt u het geld een tijd opzij zetten zolang u het niet verwacht nodig te hebben. De omzetting moet uiterlijk voor uw 65ste plaatsvinden.

Gouden Handdruk Specialist kan voor u stamrechtverzekeringen offreren, en uitzoeken welke verzekeraar het beste aanbod heeft bij uw wensen en inleg.

 
Ontslagvergoeding & Transitievergoeding

Bestel het gratis boek

Ontslagvergoeding 2019

Auteur Marius Winter geeft heldere uitleg over ontslag-regels 2019, ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Vraag direct aan »

Maak een afspraak

Maak een afspraak voor een persoonlijk, gratis en objectief advies
Lees meer »

Bezoek een lezing

2019
"Belasting besparen met uw ontslagvergoeding"
Aanmelden »