Banksparen voor pensioenopbouw en pensioenuitkering populair

Het spaartegoed van Nederlandse huishoudens op geblokkeerde bankspaarrekeningen bedroeg eind 2009 ruim 2,4 miljard euro. Dit bedrag is vier keer zo hoog als het jaar daarvoor. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).

Banksparen voor pensioenopbouw het populairst

Banksparen is toegestaan sinds begin 2008. Met banksparen kan worden gespaard voor pensioenopbouw, pensioenuitkering of voor het aflossen van de hypotheekschuld. Het spaartegoed op de bankspaarrekeningen voor pensioenopbouw bedroeg eind 2009 ruim 1,1 miljard euro. Maar ook  pensioenuitkering is populair: er stond voor bijna een miljard euro op de bankspaarrekeningen. Ook de spaarloonregeling, een andere vorm van fiscaal gunstig sparen, bleef populair. Het spaarloontegoed groeide in 2009 met 12 procent naar bijna 4,3 miljard euro. Door de economische crisis spaarden Nederlanders meer. Eind 2009 stond er 285 miljard euro op de spaarrekeningen. Dat is 7 procent meer dan in 2008.  

Stamrecht Banksparen is nog niet verwerkt in cijfers

In de cijfers is het stamrecht banksparen nog niet meegenomen. Deze vorm van banksparen is sinds 1 januari 2010 wettelijk toegestaan. Bij stamrecht banksparen stort de ontslagen werknemer de ontslagvergoeding op een geblokkeerde bankspaar rekening.  Daarna wordt op enig moment begonnen met maandelijkse uitkeringen. Deze uitkeringen moeten uiterlijk op de 65 jarige leeftijd  ingaan. De eerste banken hebben hun stamrecht bankspaarproducten inmiddels in de markt gezet en onlangs gaf SNS-Bank al aan dat er veel interesse is in deze producten. Ook Rabobank en ABN-AMRO bieden het stamrecht banksparen aan. Ohra en Delta Lloyd zullen op korte termijn volgen met stamrecht banksparen.

Gouden Handdruk Specialist adviseert ontslagen werknemers over de mogelijkheden met de ontslagvergoeding. Wij kunnen u helpen bij het openen van een stamrecht bankspaarrekening of het opzetten van een stamrecht BV. Vraag het informatieboekje aan.

 
Ontslagvergoeding & Transitievergoeding

Bestel het gratis boek

Ontslagvergoeding 2019

Auteur Marius Winter geeft heldere uitleg over ontslag-regels 2019, ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Vraag direct aan »

Maak een afspraak

Maak een afspraak voor een persoonlijk, gratis en objectief advies
Lees meer »

Bezoek een lezing

2019
"Belasting besparen met uw ontslagvergoeding"
Aanmelden »