Gouden handdruk banksparen onmogelijk bij wonen of verhuizen naar buitenland

Werknemers die werken in Nederland maar wonen, of gaan wonen in het buitenland kunnen niet gouden handdruk banksparen met hun ontslagvergoeding. Banken accepteren geen gouden handdruk van werknemers die in het buitenland wonen. De redenen die banken aanvoeren zijn divers.

Ten eerste zijn banken in de veronderstelling dat gouden handdruk banksparen niet valt onder belastingverdragen en daardoor dubbel belast kan worden. Zoals de divisie Buitenland van de Belastingdienst aangeeft kan dit niet het geval zijn. Dubbele belastingheffing over loon wordt altijd voorkomen. Dit geldt ook over loon uit vroegere dienstbetrekking, zoals de ontslagvergoeding. Als niet duidelijk is welk land mag belasten zullen de belastinginstanties van beide landen dat in onderling overleg bepalen. In principe zal het land waar het grootste deel van de inkomsten verdiend zijn, belasting heffen.

Ten tweede zijn er banken die denken dat het wettelijk niet toegestaan is vanuit het buitenland te banksparen. Ook dit is niet waar. Wettelijk staat niets in de weg om vanuit het buitenland de in Nederland ontvangen ontslagvergoeding in gouden handdruk banksparen onder te brengen.

De banken weigeren om een gouden handdruk bankspaarrekening aan te gaan voor een werknemer die in het buitenland woont of gaat wonen. Ze zijn toch bang voor de belastingheffing. Het kost  meer moeite dan de standaardprocedure. Mocht een bank de gouden handdruk accepteren, dan  zullen ze graag van de Belastingdienst bewijs willen zien dat de belasting daadwerkelijk in Nederland wordt geheven. Dit is de huidige situatie.

Het oprichten van een stamrecht BV of het afsluiten van een stamrechtverzekering wanneer u in het buitenland woont kent ook voorwaarden, maar is makkelijker dan de gouden handdruk bankspaarrekening. Als u hier meer over wilt weten, neem dan contact op met onze adviseurs.

 
Ontslagvergoeding & Transitievergoeding

Bestel het gratis boek

Ontslagvergoeding 2019

Auteur Marius Winter geeft heldere uitleg over ontslag-regels 2019, ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Vraag direct aan »

Maak een afspraak

Maak een afspraak voor een persoonlijk, gratis en objectief advies
Lees meer »

Bezoek een lezing

2019
"Belasting besparen met uw ontslagvergoeding"
Aanmelden »