Direct ingaand stamrecht banksparen

Als u een ontslagvergoeding ontvangt en u plaatst het op een stamrecht bankspaarrekening, kunt u direct laten starten met uitkeren of u kunt uitstellen. Ook wanneer u uitstelt zal het uiteindelijk omgezet moeten worden in een direct ingaande stamrecht bankspaarrekening. Dit moet uiterlijk in het kalenderjaar waarin u 65 wordt. Wanneer u een stamrecht bankspaarrekening opent wordt hierover geen belasting ingehouden. Dit gebeurt bij het uitkeren.

Bij een direct ingaande stamrecht bankspaarrekening worden maandelijks uitkeringen gedaan. De bank houdt hier loonbelasting bij in en draagt dit direct af aan de Belastingdienst. Terwijl de bank uitkeert laten ze het overige geld renderen. Uiteindelijk wordt er daardoor meer uitgekeerd dan er initieel is ingelegd. Hoe lang er uitgekeerd is een keuze die u kunt maken, al is er wel een minimum looptijd. Deze is gebaseerd op de 1% sterftekans-regel. Dit houdt in dat de kans op overlijden binnen de gestelde periode 1% moet zijn. Naarmate iemand ouder wordt, is de kans op kortere termijn groter, dus daalt de minimum looptijd. Zie voor een overzicht de pagina 1% sterftekans.

Als voorbeeld nemen we een man van 56 die een ontslagvergoeding meekrijgt van €60.000,-. Deze heeft een minimum looptijd maar deze persoon kiest ervoor om tot zijn 65-ste het inkomen te laten aanvullen uit de ontslagvergoeding. Dit komt neer op 9 jaar aanvulling. Op basis van de rentestand van december 2011 levert dit onderstaande uitkeringen op.

Uitkeringsperiode vanaf 1 december 2011
Inleg € 60.000,-
Rentepercentage 3,45%
Maandelijkse uitkering € 645,20

Met een maandelijkse uitkering van € 645,20 wordt het totaal aan uitkeringen in de 9 jaar looptijd € 69.681,60. Door het rendement krijgt deze man dus bijna 10.000 euro extra uitgekeerd, en daarnaast is het uitgespreid over een langere periode. Wilt u voor uw situatie een vergelijking maken, kijk dan hier.

 
Ontslagvergoeding & Transitievergoeding

Bestel het gratis boek

Ontslagvergoeding 2019

Auteur Marius Winter geeft heldere uitleg over ontslag-regels 2019, ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Vraag direct aan »

Maak een afspraak

Maak een afspraak voor een persoonlijk, gratis en objectief advies
Lees meer »

Bezoek een lezing

2019
"Belasting besparen met uw ontslagvergoeding"
Aanmelden »

Bel mij terug Man   Vrouw