Uitgesteld stamrecht banksparen

Met stamrecht banksparen kan gekozen worden om direct uitkeringen te laten starten (Direct ingaand stamrecht banksparen), maar als u niet direct geld nodig heeft om uw inkomen aan te vullen kan het verstandig zijn om te kiezen voor uitgesteld stamrecht banksparen. Stel dat uw inkomen goed is, bijvoorbeeld omdat u weer werk heeft, en geen reden ziet om uw inkomen aan te vullen, dan is het vaak gunstig om uit te stellen. Zo kan u het uitstellen tot een periode waarin u het geld wel nodig heeft. Tijdens de uitstelperiode hoeft u geen loonbelasting af te dragen over de ontslagvergoeding. Dit hoeft pas wanneer u daadwerkelijk laat uitkeren.

Tot wanneer u uitstelt is aan u. In een uitgestelde stamrecht bankspaarrekening zorgt de bank dat u rendement behaalt met uw inleg, zodat u bij uitkering uiteindelijk meer ontvangt dan u had gekregen wanneer u meteen een direct ingaande stamrecht bankspaarrekening had afgesloten. Dit kan door het geld gewoon op de spaarrekening tegen een spaarrente te laten renderen, het voor een periode vast te zetten in deposito's, het te beleggen in beleggingsfondsen, of een combinatie hiervan. Beleggen kent wel kosten en hogere risico's waardoor deposito's over het algemeen gunstiger uitkomen. In de meeste gevallen kunt u vanuit uitgesteld banksparen redelijk flexibel bepalen wanneer u het omzet in een direct ingaande stamrecht bankspaarrekening. Alleen bij deposito's wordt verwacht dat u het de gehele looptijd van de deposito laat staan.

Uiterlijk in het jaar waarop u 65 wordt moet wettelijk de uitgestelde stamrecht bankspaarrekening omgezet zijn naar een direct ingaande. Het kan soms een goed moment zijn om naar uit te stellen omdat bij het pensioen het inkomen over het algemeen lager is dan daarvoor. Daarnaast is de loonbelasting lager na de 65ste. Waar u voor kiest is natuurlijk compleet afhankelijk van uw persoonlijke inkomsten en toekomstverwachtingen.

Zie hier voor een cijfervoorbeeld met een uitgestelde stamrecht bankspaarrekening.

 
Ontslagvergoeding & Transitievergoeding

Bestel het gratis boek

Ontslagvergoeding 2019

Auteur Marius Winter geeft heldere uitleg over ontslag-regels 2019, ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Vraag direct aan »

Maak een afspraak

Maak een afspraak voor een persoonlijk, gratis en objectief advies
Lees meer »

Bezoek een lezing

2019
"Belasting besparen met uw ontslagvergoeding"
Aanmelden »

Bel mij terug Man   Vrouw